Artist in Residence Barbara Collé onderzoekt het Blauwe Uur

Artist in Residence Barbara Collé verblijft twee weken in Villa Buitenlust om onderzoek te doen naar Het Blauwe Uur: het verschijnsel dat ‘s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ‘s avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een bijzondere blauwe kleur aannemen.

Het onderzoek van Barbara Collé.

Als beeldend kunstenaar en filosoof (MA) onderzoekt Barbara Collé onze ervaring van kleur. Haar bevindingen publiceert ze aan de hand van essays, artist books (kleurenthrillers) en videowerk.

“Terwijl ik de afgelopen twee weken ‘s ochtends en ‘s avonds naar de blauwe hemel keek, zag ik tegelijktertijd ook de zwarte lijnen en silhouetten van de bomen met kale, lege takken. Een prachtig lijnenspel waar door de donkere geraamtes, de lichtend blauwe hemel straalde. Die donkere lijnen ga ik in een werk speciaal voor de Villa, omkeren naar witte lijnen door cyanotypes te maken op stof.

Deze zomer ga ik voor een week terug om in de tuin de cyanoptypes te maken met materiaal dat ik de afgelopen weken in de Villa tuin heb verzameld. De takken en bladeren liggen nu te drogen. Als de zon schijnt, zal het licht deze afdrukken blauw omgeven en de lijnen en vormen wit afsteken. Het blauw van de hemel is en blijft blauw.”

Lees op haar website verder over haar observaties tijdens het Blauwe Uur vanuit Villa Buitenlust.

"Mijn werktijden worden bepaald door het blauwe uur. Om zes uur ‘s ochtends en ‘s avonds is het spitsuur."